Sanitarne toplotne črpalke

Sanitarne toplotne črpalke občutno zmanjšajo porabo električne energije

Sanitarne toplotne črpalke so namenjene pripravi tople sanitarne vode. Viri toplote, ki se pri tem uporabljajo, so lahko toplota v okoliškem zraku oziroma v določenih prostorih znotraj objekta, toplota naravnih voda (površinskih in podtalnic) ali toplota zemlje. Izbira tipa sanitarne toplotne črpalke naj bo prilagojena naravnim pogojem okolja, kjer je lociran določen objekt, kar bo poskrbelo za optimalno učinkovitost naprave.

 

Najcenejši način ogrevanja sanitarne vode

Sanitarne toplotne črpalkeZ uporabo sanitarne toplotne črpalke lahko prihranite celo do 75 odstotkov energije, zato lahko govorimo o finančno izjemno ugodnem alternativnem načinu segrevanja sanitarne vode. Še posebej hitro se vam bo investicija v nakup naprave obrestovala, če se odločite za toplotno črpalko zrak voda, saj za njeno montažo ne potrebujete posebnih dovoljenj, ki so seveda povezana z dodatnimi stroški. Toplotna črpalka zrak voda je poleg tega tudi enostavna za vgradnjo, saj niso potrebna prekopavanja oziroma zahtevnejša gradbena dela. Glavna težava tega tipa toplotne črpalke je, da se njena učinkovitost zmanjša pri nižjih temperaturah zraka, kar pa je problematično predvsem v primeru, da želimo napravo uporabljati tudi za ogrevanje prostorov – če gre za sanitarno toplotno črpalko, pa je večinoma ta vrsta naprave najboljša izbira.

 

Sanitarne toplotne črpalke omogočajo hkratno hlajenje prostorov

Ena od pomembnih prednosti, ki jih ponujajo sanitarne toplotne črpalke, je njihovo »dvojno delovanje«. Primarno so sicer res namenjene segrevanju sanitarne vode, vendar pa lahko ohlajeni zrak uporabimo tudi za ohlajanje prostorov, na primer kleti. Tako je sanitarna toplotna črpalka tudi nekakšna klimatska naprava, ne da bi bili s hlajenjem povezani dodatni stroški.