Šamotna malta – navodila, prednosti in možnosti uporabe

Šamotna malta je zaradi svojih posebnih lastnosti primerna pri nekoliko bolj specifičnih tipih gradnje. Klasična malta namreč v določenih pogojih ni kos nalogi, ki naj bi jo opravljala – in tukaj ji priskoči na pomoč t. i. šamotna malta. Navodila za pripravo tega tipa malte so preprosta, podobno pa velja tudi za sam postopek priprave.

Šamotna malta

Šamotna malta je kos tudi izjemno visokim temperaturam

Gradnja različnih vrst peči zahteva premišljen in dobro načrtovan pristop. Glavni razlog za to so seveda ekstremno visoke temperature, ki jim bodo uporabljeni materiali kasneje izpostavljeni, pogosto celo vsakodnevno. Šamotna malta je zaradi svojih ognjevzdržnih lastnosti kot nalašč za tovrstne situacije. Uporaba peči bo tako povsem varna, kombinacija šamotne malte in šamotnih opek pa je nepogrešljiva tudi pri izdelavi kaminov in šamotnih dimnikov. Šamotna malta se poleg tega uporablja tudi pri gradnji industrijskih peči, ki so izpostavljene še večjim obremenitvam, čemur mora biti prilagojena tudi izbira posebne vrste opek.

Šamotna malta – navodila za pripravo

Možnost enostavne in hitre priprave je le še ena v množici prednosti, s katerimi se ponaša šamotna malta. Navodila so navedena na sami embalaži; šamotno moko in ognjevzdržno glino morate zmešati v ustreznem razmerju (načeloma je to 1 : 1) ter dodati navedeno količino vode. Pomembno je, da navodila za pripravo šamotne malte dosledno upoštevate, v primeru morebitnih nejasnosti pa je najbolje kontaktirati proizvajalca šamotne malte. Navodila se lahko namreč nekoliko razlikujejo, četudi je v osnovi postopek enak. Poleg natančnega upoštevanja navodil pri pripravi šamotne malte je pomembno kasnejša natančnost pri delu oziroma nanašanju malte, kar poskrbi za optimalno funkcionalnost končnega izdelka.