Šamotni dimnik in šamotne plošče za kamin – ognjevzdržen in učinkovit sistem

Le redki materiali so sposobni ohranjati svojo funkcionalnost in varnost pri visokih temperaturah, med to »peščico izbrancev« pa posebno mesto nedvomno zaseda šamot, pridobljen iz gline in uporaben povsod, kjer večina drugih materialov odpove – od šamotne malte pa do šamotnih plošč in šamotnih dimnikov

 Šamotni dimnikŠamotni dimnik vse bolj priljubljena izbira

Šamotni dimnik je izdelan iz tipa šamota, imenovanega dimniški šamot. Ta se, podobno kot pečarski šamot, pridobiva s pomočjo posebnega postopka (»vlečenje«), ki poskrbi za preplet lastnosti, zaradi katerih je material izjemno uporaben za izdelavo dimnikov. Mednje sodi že omenjena ognjevzdržnost, poleg tega pa je šamotni dimnik odporen tudi na druge neugodne pogoje, denimo na kisline in ostanke, ki nastajajo pri izgorevanju. Šamotni dimnik je mogoče uporabljati v kombinaciji s poljubno vrsto goriva, montaža šamotnega dimnika pa je enostavna in hitra.

Šamotne plošče in njihova vsestranska uporabnost

Nabor možnosti uporabe, ki jo omogočajo šamotne plošče, je izjemno raznolik, med drugim lahko šamotna plošča celo uspešno nadomešča klasično krušno pečico, zato jo s pridom uporabljajo vsi ljubitelji jedi, začinjenih s kančkom nostalgije. Šamotne plošče je poleg tega mogoče uporabiti kot pomemben sestavni element kamina, saj poskrbijo za enakomerno razporeditev toplote, pa tudi za njeno akumulacijo. Toplotna energija se bo tako sproščala še kar nekaj časa po končani uporabi kamina. Uporaba šamotnih plošč, ki so tudi cenovno ugodna rešitev, pa zaradi izjemne ognjevarnosti ni redkost niti v industrijskih panogah.