Dimnik

Šamotni dimnik

Šamotni dimnik EKOKER – proizvod, ki bo zdržal tako dolgo, kot bo zdržala vaša hiša

Šamotni dimnik izpolnjuje vse zahteve sodobne gradnje in ogrevanja, zato se zanj odloča vse več ljudi. Glavni element šamotnega dimnika predstavlja ognjevzdržna šamotna tuljava okrogle oblike, ki obstojna tako na visoko kot nizko temperaturo, onemogočen je tudi prehod kondenza skozi stene tuljave. Poleg tega šamotno tuljavo odlikujejo stabilnost, plinska neprepustnost in kislinska odpornost. Zunanje ogrodje je tako imenovani plašč iz lahkega betona, med plaščem in tuljavo pa je vgrajena toplotna izolacija.
Šamotni dimnik je izdelan že kot celoten sistem dimnika in se posamezne elemente med sabo le sestavlja. Po končani postavitvi šamotnega dimnika se zgornji del dimniške konstrukcije obzida še s šamotno opeko, katero se polaga na posebno konzolno ploščo dimnika.
Šamotni dimnik je pogosta izbira tudi pri sanacijah starih in dotrajanih dimnikov. Vgradnja šamotne cevi v dimnik je hitra in poceni. Vendar se zanjo odločamo le v primeru, če poškodbe dimnika niso preveč obsežne. Če so poškodbe hude, je naša edina možnost rušenje starega in izdelava novega dimnika, ki bo ustrezal sodobnim varnostnim standardom.

 

 

Pravilna izdelava obrobe dimnika prinaša nemoteno in učinkovito delovanje

Gradnja dimnika je zahtevno delo, ki ga je treba načrtovati, še preden začnete z gradnjo hiše. Od dobrega načrtovanja je odvisna učinkovitost celotnega ogrevalnega sistema. Preden se odločimo za dimnik, se moramo odločiti, katero gorivo bomo izbrali in kakšno kurilno napravo bomo vgradili. Vsaka kurilna naprava ima svoje zahteve, treba pa je tudi upoštevati višino in položaj dimnika.
Posebno pozornost je treba nameniti tudi delu dimnika, ki je nad streho. Ta del je namreč izpostavljen ekstremnim vremenskim razmeram, kot so vročina, mraz, dež in zmrzal, ki lahko poškodujejo konstrukcijo dimnika. Zaščita dimnika nad streho je zato nujna. K temu bo pripomogla predvsem izdelava obrobe dimnika.
Izdelava obrobe dimnika je v veliki meri odvisna od naklona strehe, kritine, predvsem pa od položaja dimnika. Ta je namreč lahko v kapu, v slemenu ali na sredini.

Kot strokovnjak za dimnike in dimniške sisteme vam podjetje OGM-BI med drugim nudi slovenski dimnik EKOKER, ki je izdelan iz vrhunskih in trpežnih materialov, na podlagi izkušenj in znanj, predvsem pa v skladu s standardi. Šamotna tuljava je izdelana iz najboljšega šamota, zato vam bo šamotni dimnik brez težav služil še dolga desetletja. Izdelava obrobe dimnika pa še nikoli ni bila tako enostavna.
Ponudbo dimniških sistemov dopolnjujejo tudi različni šamotni izdelki. Med njimi je tudi šamotna opeka, ki jo uporabljamo za obloge kotlov, kurišč, spodnjih delov dimničnih tuljav oz. dimnikov ter tam, ker so prisotne velike temperature.
Obiščite nas.