Kotli za centralno ogrevanje

Kotli za centralno ogrevanje so srce ogrevalnega sistema

Kotli za centralno ogrevanje predstavljajo sestavni del centralne kurjave. Sistem centralnega ogrevanja temelji na fizikalnem zakonu, po katerem voda, segreta v kotlu, postaja lažja in se po ceveh, povezanih s kotlom, širi v radiatorje v drugih prostorih. Segreta voda se širi, ohlaja, postaja težja in se zato vrača h kotlu, kjer se ponovno segreje.
Kotli za centralno ogrevanje kot vir energije uporabljajo različna fosilna goriva: premog, kurilno olje, zemeljski in tekoči naftni plin (plinski kotel), les in lesno biomaso ter obnovljive vire. Pri izbiri goriva je poleg njegove cene pomembna še zanesljiva oskrba, cenovna konkurenčnost in tudi vpliv uporabe posameznega goriva na okolje.
Glede na režim obratovanja so kotli za centralno ogrevanje nizkotemperaturni (NT kotli) in kondenzacijski. Glede na konstrukcijsko izvedbo poznamo talne in stenske kotle, glede na dovod zraka do plinskega gorilnika pa se kotli za centralno ogrevanje delijo na kotle z atmosferskim gorilnikom (pretok zraka je naraven) in kotle s tlačnim gorilnikom (prisilni pretok zraka s pomočjo ventilatorja).

Kotli na drva – uplinjevalni kotli na polena za nižjo porabo goriva

Kotli za centralno ogrevanjeOdlično rešitev za vse, ki želite prihraniti pri ogrevanju, predstavljajo uplinjevalni kotli na polena. Uplinjevalni kotli na polena se od klasičnih kotlov razlikujejo po načinu izgorevanja. Izgorevanje v kotlih na uplinjanje se namreč ne začenja z gorenjem, temveč s sušenjem ter odvajanjem lesnega plina, ki ob dodajanju sekundarnega zraka izgoreva v izgorevalni komori. Od tod močno ogreti dimni plini potujejo skozi spodnjo komoro v izmenjevalec toplote, kjer oddajo toploto. Nato močno ohlajeni skozi dimno cev nadaljujejo pot v dimnik. Po tej metodi izgorevanja imajo uplinjevalni kotli na polena znatno nižjo porabo goriva kot klasični kotli na drva.
Uplinjevalni kotli na polena pa prinašajo tudi druge prednosti. Delovanje uplinjevalnega kotla je uporabniku prijazno in enostavno, saj je pepel treba odstraniti le enkrat ali dvakrat tedensko. Prav tako uporabniku ni treba ves čas biti ob kotlu. Pri višjih močeh ogrevanja bo eno nalaganje zadostovalo za 5 do 8 ur; pri srednji do nižji moči ogrevanja (30%) pa celo za 8-12 ur.

Plinski kotel prinaša številne prednosti

Plinski kotel je s svojimi številnimi prednostmi idealna rešitev tako za nove kot za stare objekte. V primerjavi s toplotnim črpalkami plinski kotel predstavlja cenejšo investicijo, a so stroški ogrevanja nekoliko višji. Kljub temu pa plinski kotli za centralno ogrevanje še vedno sodijo med ekonomsko najbolj upravičene sisteme ogrevanja.
V podjetju THS d.o.o. so vam na voljo visokokakovostni plinski kotli za centralno ogrevanje Junkers. Za kakovostno plinsko ogrevanje za vse življenje izberite plinski kotel Junkers.

Vabljeni k ogledu naše spletne strani.