Centralno ogrevanje Petrol

Petrol nudi možnost centralnega ogrevanja hiše za udobje in varnost vašega doma. Za lažjo odločitev vam ponujamo odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja.

Ogrevanje hišeKaj je centralno ogrevanje?

Centralno ogrevanje pomeni celotno ogrevanje hiše ali stanovanja iz ene lokacije v zgradbi, od koder se toplota nato širi po celotnem stanovanju. Centralno ogrevanje je v sestavljeno iz peči ali kotla, ogrevalnih teles, cevi, povezanih s kotlom, ter raztezne posode. Sistem ima tudi primerno velike in ustrezno nameščene varnostne ventile, ki zagotavljajo varno ogrevanje vaše hiše.

Kako deluje ogrevanje hiše na centralno kurjavo?

Voda, segreta v kotlu, se širi po ceveh ter se nato ohlajena vrača v kotel, kjer se ponovno segreje. Pri centralni kurjavi se toplota iz cevi prenaša na radiatorje in segreva prostore.

Kaj je talno ogrevanje?

Talno gretje je znano še iz rimskih časov in skupaj s stenskim in stropnim ogrevanjem spada v skupino ploskovnih ogrevanj. Pri talnem centralnem ogrevanju hiše so cevi položene v tla. Na ta način se segreva talna površina, toplota pa se nato prenaša v zrak. Prednost talnega centralnega ogrevanja, da so temperature najvišje pri tleh ter se nato postopoma znižujejo proti stropu, kar nudi popolno ugodje in je primerno za vse tipe zgradb.

Zakaj za ogrevanje hiše izbrati centralno ogrevanje?

Centralno ogrevanjeIzbira je seveda odvisna od potreb in zahtev uporabnika, vendar centralna kurjava pomeni enega najučinkovitejših načinov ogrevanja hiše, saj topla voda zagotavlja štirikrat bolj učinkovito segrevanje prostora kot topel zrak. Ker se toplota pripravlja na le enem mestu v zgradbi, preprečimo poškodbe ali nesreče, ki bi se lahko pojavile v drugih delih hiše.

Centralno ogrevanje omogoča hitrejše segretje hiše, saj vsi prostori prejmejo toploto ob istem času. Upravljanje centralnega ogrevanja je z vnaprej programiranim termostatom zelo preprosto. Ta vam omogoča, da lahko udobno regulirate toploto v celotni hiši, prostore, ki jih ne želite ogrevati, pa lahko preprosto izklopite. Termostat tudi omogoča, da se bo ogrevanje hiše samodejno izklopilo, ko bo dosežena želena temperatura.

Ekonomičnost centralnega ogrevanja

Čeprav začetni stroški za tak način ogrevanja hiše niso nizki, se dolgoročno obrestujejo. Ker sistem ne deluje ves čas, temveč se ob nastavljeni temperaturi izklopi, se zmanjša tudi poraba. Če je centralno ogrevanje pravilno nastavljeno, se regulira popolnoma samo. Segreta voda prav tako dolgo ostane topla, tanke cevi pa se ob ponovnem vžigu hitro segrejejo, kar pomeni manjšo porabo energije. K odločitvi za centralno ogrevanje hiše lahko pripomore tudi dejstvo, da so za tak sistem primerne vse vrste goriv – trda goriva, olje, plin, elektrika in sončna energija, regulirana toplota v bivalnih prostorih pa bistveno izboljša psihično in fizično počutje posameznika.