Šamotni dimniki

Šamotni dimnik EKOKER – slovenski troslojni dimniški sistem

Za keramični oz. šamotni dimnik je značilen troslojni dimniški sistem. Glavni element predstavlja ognjevzdržna šamotna tuljava, ki je okrogle oblike. Zunanje ogrodje je tako imenovani plašč iz lahkega betona, med plaščem in tuljavo pa je vgrajena toplotna izolacija. Ker je šamotni dimnik izdelan že kot celoten dimniški sistem, je montaža dimnika hitra in enostavna, saj vključuje le sestavljanje posameznih elementov med seboj. Ko je šamotni dimnik postavljen, se zgornji del dimniške konstrukcije obzida še z opeko, katero se polaga na posebno konzolno ploščo dimnika. Nad streho se šamotni dimnik zaključi z elementom, ki pokrije izolacijo, na mestu, kjer prebijemo streho, pa se naredi obroba.
Izdelava dimnikov v podjetju OGM-BI vključuje dva dimniška sistema: slovenski dimnik EKOKER in MULTIkeram. Oba dimniška sistema predstavljata najboljšo rešitev za novogradnje, saj šamotna cev za dimnik izpolnjuje vse zahteve sodobne gradnje in ogrevanja. Šamotni dimnik pa zlahka nadomesti tudi starejše dimnike, ki so že tako dotrajani, da ne morejo več zadrževati ognja ali dima, in so zato nevarni. V primeru, da poškodbe še niso tako obsežne, lahko sanacijo dimnika enostavno in hitro opravimo z vgradnjo šamotne cevi v dimnik.

Ognjevzdržni šamotni dimniki

 

Šamotne plošče, šamotna malta – kakovostni šamotni izdelki

Šamotni izdelki podjetja OMG so izdelani iz najboljšega šamota, saj se zavedamo, da je le kakovostna in pravilna izbira materialov zagotavlja varno in nemoteno delovanje dimnika ali kamina ter vpliva na daljšo življenjsko dobo. Šamot je narejen iz mešanice posebne gline in primesi, in je zaradi posebnih postopkov ognjevaren. Nudimo vam šamotne plošče, šamotni beton, šamotno moko, ključni element pri zidanju oblog kaminov in spodnjih delov dimnikov s šamotno opeko pa predstavlja šamotna malta.
Šamotne plošče pridobivamo s pomočjo vlečenja, stiskanja ali prešanja gline in drugih materialov. Življenjska doba šamotne plošče je dolgotrajna, njena uporaba pa različna. Medtem ko večje šamotne plošče uporabimo kot podlago, na katero postavimo kaminski vložek, pa z manjšimi obložimo kurišče znotraj kaminskega vložka.
Po zaslugi navodil na embalaži je šamotna malta hitro pripravljena. Priprava poteka na naslednji način: v razmerju 1:1 zmešamo šamotno moko in ognjevzdržno glino ter dodamo vodo. Mešanico nato sušimo in žgemo, da ta postane trda. Sveža šamotna malta mora biti dovolj plastična, lepljiva in se mora dobro prilegati na površino. Strjena pa mora imeti zadostno trdnost, stalno prostornino, obstojnost na zunanje vplive.

Gradite hišo? Vas čaka sanacija dimnika? Odločite se za slovenski šamotni dimnik EKOKER, ki bo zdržal tako dolgo, kot bo zdržala vaša hiša. Obiščite nas.