Mitsubishi zubadan – učinkovita toplotna črpalka v mrazu

Mitsubishi zubodan je toplotna črpalka, ki dosega optimalne rezultate, tudi ko so temperature krepko pod ničlo. Mitsubishi Electronic je že vrsto let vodilni proizvajalec toplotnih črpalk, ki svojo tehnologijno nenhno izboljšuje. Nova generacija zunanjih enot zubadan tako dosega odlične rezultate pri zunanji temperaturi zraka minus petnajst, oziroma osemindvajset stopinj. Zaradi te izjemne učinkovitosti so enote zubadan še posebej primerne v krajih z ostrimi vremenskimi pogoji.

 

Mitsubishi Zubadan

Predstavitev Mitsubishi zubadan 14 kW

Najbolj učinkovite toplotne črpalke zrak-voda so na voljo v dvodelni izvedbi: zunanja je postavljena zunaj objekta, notranja pa je v njem. Mitsubishi zubodan je pravzaprav zunanja enota toplotne črpalke zrak-voda, ki je povezana še z notranjo enoto, ki je običajno mitsubishi ecodan, čeprav je Mitsubishi zubadan kompatibilen tudi z drugimi notranjimi enotami. Toplotne črpalke zrak-voda izkoriščajo toploto, ki je v okoliškem zraku, in z njo segrevajo poseben hladilni plin. Hladilnemu plinu za segrevanje zadostujejo že zelo nizke temperature zraka, njegova temperatura pa se še dodatno dvigne, ko ga poseben kompresor stisne. Odvečna temperatura, ki pri tem nastane, segreva vodo, ki jo uporabimo za ogrevanje bivalnih prostorov in sanitarne vode.

Mitsubishi zubadan 14kW je zelo močna zunanja enota, ki ima nazivno moč 14kW, ki jo v celoti ohranja pri temperaturi minus petnajst stopinj, zajamčeno pa deluje tudi pri minus osemindvajsetih stopinjah. Zubadan 14kW, pa tudi šibkejše izvedbe zubodan, to dosega z novim, močnejšim kompresorjem ter z novo tehnologijo ‘flash injection’. Pri flash injection se v zubadan enoti ustvari dodaten krogotok z vbrizgalnim kompresorjem, kar omogoča optimalno delovanje pri zelo nizkih temperaturah.

Nazivna moč 14kW , ki je največja v seriji zubadan in se učinkovito ohranja pri zares nizkih temperaturah, zadostuje za ogrevanje večjih bivalnih prostorov in sanitarne vode, kot tudi manjših gospodarskih objektov. Zubadan 14kW je mogoče kombinirati z notranjimi enotami, ki lahko vsebujejo še rezervoar za toplo vodo.

Mitsubishi power inverter kot zunanja enota

Kot Mitsubishi zubadan je tudi power inverter linija zunanjih enot, ki se lahko kombinira z različnimi notranjimi enotami. Ta ni tako zelo zmogljiv kot zubadan, saj svojo nazivno moč povsem ohranja le pri minus desetih stopinjah, zajamčeno pa deluje vse do minus petnajstih oziroma dvajsetih stopinj. Najbolj je primeren za ogrevanje prostorov s talnim ogrevanjem in za ogrevanje sanitarne vode.

Mitsubish power inverter je, prav tako kot Mitsubishi zubadan, izjemno tiha in kompaktna zunanja enota. Tiho delovanje je posledica izboljšanega delovanja kompresorja in ventilatorja, kot tudi boljše kompaktne izvedbe, ki preprečuje tresenje in vibriranje notranjih delov. Vse to pripomore k tako diskretnemu delovanju, da je uporabniki niti ne zaznajo. Pri obeh enotah je optimiziran še toplotni izmenjevalnik, kar preprečuje nabiranje ledu in s tem zagotavlja delovanje pri nizkih temperaturah.

Mitsubishi Zubadan 14 kW

Mitsubishi ecodan kot učinkovita notranja enota

Obe zunanji enoti, Mitsubishi zubadan in Mitsubishi power inverter se v osnovi povezujeta z notranjo enoto ecodan. Ta je na voljo v kompaktni izvedbi, hydro box, ki ne vsebuje rezervoarja za toplo vodo, ampak ga je treba priključiti posebej. Hydro box je notranja enota, v keteri so integrirani vsi potrebni deli (razen rezervoarja), zato je primerna za namestitev v manjših prostorih.

Notranja enota, ki v svoji izvedbi vsebuje še rezervoar za 200 litrov sanitarne vode, se imenuje cylinder unit. Obe enoti, tako hydro box kot cylinder unit, zagotavljata ogrevanje vode do 60 stopinj in omogočata dvojno krmiljenje, kar pomeni, da jo lahko hkrati uporabljamo za talno gretje kot za gretje z radiatorji. Cylinder unit ima vgrajen še poseben lovilec vodnega kamna, ki preprečuje njegovo nalaganje v rezervoarju ter s tem ohranja njeno učinkovitost.

Učinkovita kombinacija dvodelne toplotne črpalke

Mitsubishi Electronic je z linijo toplotnih črpalk zrak-voda, ki se kombinira z zunanjimi enotami zubadan ali power inverter, svojim uporabnikom ponudila učinkovit dvodelni sistem, ki se povsem prilagaja potrebam posameznih objektov, pa tudi vremenskim pogojem območja, kjer stoji objekt. Izbirati je mogoče med različno močnimi enotami (vse do 14kW), ki jih je v večjih objektih mogoče celo kaskadno namestiti in s tem še povečati njihovo izhodno toplotno moč. Vse kombinacije omogočajo še enostavno nastavitev različnih con ogrevanja v objektu, kot tudi brezžično upravljanje, tako da lahko upravljamo delovanje toplotne črpalke kar iz udobnih bivalnih prostorov. Sistem ecodan bo razveseljeval svoje uporabnike še  v poletnih mesecih, saj vsebuje možnost hlajenja, lastniki sončnih kolektorjev pa bodo zadovoljni še zato, ker sta sistema kompatibilna in lahko njuna povezava še dodatno zniža stroške ogrevanja prostorov in sanitarne vode.

Financiranje za Mitsubishi zubadan: akcije, popusti in nepovratna sredstva

Investicija v kvalitetno Mitsubishi toplotno črpalko zubadan je res dobra naložba za prihodnost, zaradi zmanjšane porabe fosilnih goriv pa tudi v boljše in čistejše okolje. Pri financiranju si lahko pomagamo z različnimi načini, s katerimi ta strošek zmanjšamo ali vsaj razporedimo na daljše obdobje. Že pred začetkom del moramo oddati vlogo za nepovratna sredstva na Eko sklad, saj sta Mitsubishi zubadan in ecodan na seznamu toplotnih črpalk, za katere Eko sklad pokriva od dvajset do štirideset odstotkov cene. Končno ceno lahko dodatno znižajo še razne akcije, ko dobavitelji promovirajo določene modele, ali popusti, ko so znižani še stroški montaže. Najpomembneje pa je, da oglaševane akcije oziroma popusti ne zameglijo naše presoje, da bi zaradi teh ponudb raje izbrali nižjo ceno kot visoko kakovost.