IR – infrardeči paneli, s katerimi občutimo sonce tudi pozimi!

IR paneli se uporabljajo že vsaj 80 let, zato niso novost na trgu, vendar zaradi napredka v tehnologiji in številnih prednosti, ki smo jih deležni pri ogrevanju, njihova priljubljenost hitro narašča. Primerni so za vsakogar, ki si želi varčnejšega ogrevanja, prijaznega za njegov žep in okolje ter občutenja sončnih žarkov tudi pozimi. IR paneli tako predstavljajo naložbo,  ki je trajna, varčna in zdrava. Infrardeče panele prepoznamo kot grelne plošče, ki s pomočjo infrardečih valov segrejejo prostor, pri čemer delujejo na podoben način kot sončni žarki, le da pri svojem delovanju ne oddajajo UV žarkov in so zato povsem varni za uporabo. Če jih primerjamo z drugimi ogrevalnimi sistemi, zelo hitro ugotovimo, da IR paneli ne segrevajo zraka, temveč stene, predmete in ljudi v prostoru, pri tem pa ne dvigujejo prahu in ne izsušijo zraka, temveč vzpostavijo optimalno vlažnost. Kar 99% pridobljene energije pretvorijo v toploto, s katero nato segrejejo okolico, kar pomeni, da je njihov izkoristek zelo velik, na tak način pa prispevajo k nižjim stroškom električne energije. Zahvaljujoč dolgi življenjski dobi in ugodni ceni začetne investicije so IR paneli vse bolj prisotni tudi na slovenskem trgu. Ne uporabljamo jih le za segrevanje kopalnic – idealni so za namestitev v spalnico in druge prostore, v katerih si želimo tišine, saj pri svojem delovanju ne povzročajo hrupa. V primerjavi z drugimi energenti za ogrevanje so IR paneli cenejši, porabijo najmanj energije (v primerjavi s kurilnim oljem do 65%), poleg tega pa se od vseh sistemov, ki jih imamo na voljo, infrardeči paneli najbolj približajo naravnemu procesu segrevanja. Posnemajo namreč sončne žarke in tako ustvarjajo občutek udobja in ugodja že pri nižjih temperaturah. Ne glede na to, ali iščemo ustrezno rešitev za leseno hiško, vlažno kopalnico, stanovanje ali poslovni prostor, so IR paneli odlična izbira. Pritrdimo jih lahko na steno ali strop, zato večji posegi v prostor niso potrebni, poleg tega pa so oblikovani tako, da so v prostoru videti kot estetski dodatek. Iščete najboljše IR panele na trgu? Preverite našo ponudbo, v kateri boste našli takšne, ki vas bodo varno in prijetno ogreli.

Za koga so primerni IR paneli?

IR paneli so prava izbira za vsakogar, ki si želi prihraniti pri ogrevanju, maksimalno izkoristiti ogrevalni sistem, se znebiti vlage in plesni v prostorih, trpi zaradi bolezni dihal in alergij, želi biti v koraku s časom in tehnologijo ter za vsa stanovanja, v katerih prebivajo otroci ali starostniki. Prava izbira so tudi za hiše, v katerih ne nameravamo segrevati vseh prostorov naenkrat, saj imamo na voljo različne možnosti nastavitev. Danes se neredko uporabljajo na zaprtih terasah in rastlinjakih, saj toplota, ki jo oddajajo, pospeši rast rastlin. Infrardeči paneli se v sodobnem času prav tako pojavljajo v industrijskih halah, ki imajo visoke strope – razlog za to je možnost gretja na omejenem prostoru. Ker je izbira primernega ogrevalnega sistema za stanovanje, hišo ali poslovni prostor izjemnega pomena, se pred izbiro IR panelov posvetujmo s prodajalcem, saj bomo tako vedeli, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu. Če želimo izkoristiti vse prednosti, ki nam jih ponujajo infrardeči paneli, potem moramo izbrati takšnega z vsemi potrebnimi certifikati in preverjeno kakovostjo. Kvalitetne IR panele spremlja zaščita na zadnji strani, ki je namenjena preprečevanju možnosti pregrevanja in poškodb na steni, na katero je IR panel nameščen.

Infrardeči paneli so zdravju prijazni

Ali ste vedeli, da moč infrardečih žarkov zdravstvo izkorišča že desetletja? Vemo, da ko infrardeča toplota prodira globoko v tkivo blagodejno vpliva na naše zdravje. Prav tako je tudi znano,  da odpravlja določene bolečine in celo pozitivno vpliva na naše psihično počutje. V primerjavi s klasičnimi ogrevalnimi sistemi IR paneli ne izsušujejo zraka in posledično ne dražijo dihalnih poti, zato se priporočajo vsem, ki bolehajo za boleznimi dihal, starejšim in seveda najmlajšim. Infrardeči paneli tako predstavljajo idealno rešitev za alergike, saj jim omogočajo nemoteno in udobno bivanje skozi vse leto. Za napeljavo ogrevalnega sistema z IR paneli ne potrebujemo ničesar drugega kot delujoče električno omrežje – če je elektrika pri vas doma že napeljana in vtičnice delujejo, dodatnega dela ne bo. IR Grelno ploščo preprosto priključimo v vtičnico in že lahko pričnemo segrevati prostor. V primerjavi s klasičnimi ogrevalnimi sistemi, ki zahtevajo napeljavo cevi, je to prava mala malica, saj ni nobenega dodatnega dela, nobene umazanije, le priročen in nezahteven ogrevalni sistem. Če smo vas prepričali in bi želeli izvedeti več o IR panelih, povprašajte naše strokovnjake, ki vas bodo z velikim veseljem seznanili z vsemi potrebnimi informacijami.