Cena toplotne črpalke zrak voda – kako se izogniti slabi ponudbi?

Cena toplotne črpalke je eden tistih dejavnikov, na katere najprej pomislimo, ko iščemo primeren model naprave za ogrevanje našega doma ali sanitarne vode. Pojavi se vprašanje, kakšne cene toplotnih črpalk so sprejemljive? Različni modeli na trgu se med seboj bistveno razlikujejo – nekateri so bolj zmogljivi, drugi manj, temu primerna pa je njihova cena. Najugodnejše so toplotne črpalke zrak voda, saj je že cena montaže toplotnih črpalk ugodna ter tudi enostavna, saj ne zahteva večjih posegov v dom. Kljub temu se je potrebno zavedati, da pri nakupu ni pomembna le cena toplotne črpalke, temveč je pozornost potrebno posvetiti drugim lastnostim naprave, kot je grelno število, ki nam pove, koliko električne energije je potrebne, da naprava ogreje naš dom ali sanitarno vodo. Ker gre za najbolj ekonomični način ogrevanja v sodobnem času, je vredno v nakup investirati malce več, saj bo to dolgoročna naložba, ki se nam bo izplačala že po nekaj letih uporabe (približno po 5 – 7 letih), nato pa nam bo preostal le še strošek električne energije. Bolj kot cena je pomembna učinkovitost toplotne črpalke zrak voda, od katere je odvisno, ali bomo z napravo dejansko ogrevali stanovanje ceneje. Drži, da se cene različnih modelov toplotnih črpalk med seboj zelo razlikujejo, vendar bomo na dolgi rok prihranili veliko denarja, če izberemo učinkovito napravo z zanesljivim delovanjem. Pri tem nikar ne pozabimo na možnost pridobitve subvencije Eko sklada, saj bomo tako še dodatno prihranili.

Toplotna črpalka cena

Kako izbrati primerno toplotno črpalko za določen namen uporabe?

Še pred nakupom je dobro vedeti, s kakšnim namenom kupujemo toplotno črpalko. Jo bomo uporabljali za ogrevanje bivalnih prostorov ali sanitarne vode? Sistemi za ogrevanje uporabljajo različne vire energije – nekateri zrak, drugi zemljo in tretji vodo. Ta energetski vir se uporablja kot primarni vir toplote in posledično ustvarja prijetno klimo v bivalnem prostoru. Izbran sistem naj ustreza domu in trenutnemu načinu ogrevanja, zato na prvo mesto pri izbiri primernega modela ne postavimo cene. Ceniki so zgolj informativne narave, saj je višina končne investicije odvisna od pravilnega načina izvedbe (montaže), kakovosti izbrane opreme in kakovosti njenih sestavnih elementov. V primerjavi z drugimi načini ogrevanja je investicija v toplotno črpalko precej višja, vendar gre za odlično naložbo v prihodnost, ki se nam povrne že v nekaj letih. Stroški ogrevanja postanejo bistveno nižji, zlasti, če izkoristimo možnost pridobitve subvencije Eko sklada, saj je toplotna črpalka naprava, ki zmanjšuje emisije CO2 v okolje in tako skrbi za bolj čisto zunanje okolje. V grobem lahko rečemo, da cena toplotne črpalke za hišo znaša med 4.000 – 8.000 €. Ponekod so stroški vgradnje že všteti v ceno, v določenih primerih pa je potrebno k ceni prišteti še nastale stroške povezave z ogrevalnim sistemom. V osnovi je cena toplotne črpalke odvisna od moči naprave in izbrane tehnologije oziroma vira toplote, ki ga naprava uporablja za ogrevanje. Visokotemperaturni in nizkotemperaturni sistemi zrak voda so najugodnejši, saj ne zahtevajo večjih posegov v dom, zato pri vgradnji ne nastanejo dodatni stroški.

toplotna črpalka zrak voda cena

Od cene odvisna tudi kvaliteta izbrane naprave

Velikokrat nas pritegne možnost prihranka, zato izberemo izdelek, ki je cenejši od drugega, čeprav je zaradi tega tudi slabše kvalitete. Pri nakupu toplotne črpalke je še posebej pomembno da izberemo takšno, ki je zmogljiva, ima dolgo življenjsko dobo in je sestavljena iz samo najboljših komponent. Velikokrat je cena odvisna od ponudnika, ki nam bo želene informacije nudil že pred nakupom. V podjetju Orca Energija se zavedamo, da trgu obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki so produkt različnih proizvajalcev in se med seboj ne razlikujejo le po ceni, temveč tudi po učinkovitosti, ki pa ima pri ogrevanju bistven pomen oziroma zelo pomembno vlogo. Pri nakupu toplotne črpalke za ogrevanje hiše se moramo zato osredotočiti predvsem na vidik učinkovitosti naprave in pri tem izbrati napravo z največjo učinkovitostjo. Kljub temu pa stranke vedno seznanimo z dejstvom, da se investicija v nakup naprave splača, saj se nam povrne že v zelo kratkem času. Vedno poudarjamo, da se pri nakupu kvalitetne in zmogljive toplotne črpalke za centralno ogrevanje nikakor ne smemo osredotočiti izključno na njeno ceno, temveč moramo izbrati predvsem pravo vrsto in učinkovitost naprave, saj lahko le tako poskrbimo za dolgoročne prihranke in izboljšamo kakovost bivanja. Nudimo vam tako tehnološko, kot tudi estetsko dovršene naprave za vse vrste ogrevanja, ki jih spremlja do 5 let garancije, z veseljem pa vam bomo pomagali tudi pri pridobitvi subvencije Eko sklada. Pokličite ali obiščite nas in naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali.