Toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda predstavlja najcenejšo vrsto toplotnih črpalk, saj vrtanje vrtin ali polaganje zemeljskih kolektorjev ni potrebno, enostavno in dostopno pa je tudi njeno vzdrževanje. Zrak je neizčrpen vir toplote, ki je na voljo vedno in povsod. Poln energije pa je tudi hladen zrak – najsodobnejše toplotne črpalke zrak voda lahko poskrbijo za ogrevanje objekta tudi pri zunanji temperaturi do -20°C. Kljub tako nizki temperaturi so lahko naši stroški ogrevanja do 50% nižji v primerjavi s stroški konvencionalnih ogrevalnih sistemov. Toplotne črpalke zrak voda so običajno sposobne samostojno pokrivati toplotne izgube objekta do zunanje temperature -5°C. Pod to temperaturno mejo je treba koristiti drugi ogrevalni vir, ki lahko deluje samostojno, lahko pa je tudi povezan s toplotno črpalko. Toplotne črpalke zrak voda se tako učinkovito uporabljajo za ogrevanje objektov na območjih z milejšim podnebjem – na primer na Primorskem, kjer lahko toplotna črpalka zrak voda v celoti pokrije potrebe po toploti.

toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda primerna tudi za ogrevanje sanitarne vode

Montaža toplotne črpalke zrak vodaS stališča ekonomičnosti je največja prednost toplotne črpalke zrak voda v tem, da porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci oziroma grelniki, saj kar tri četrtine potrebne energije prispeva zrak.  Toplotna črpalka zrak voda lahko poleg toplote zunanjega zraka izkorišča tudi toploto notranjega zraka. Najprimernejše mesto za izkoriščanje toplote notranjega zraka je običajno klet, kjer vzdržujemo stalno temperaturo, in sicer približno tri stopinje Celzija. Drugo najprimernejše mesto, ki omogoča toplotni črpalki izkoriščanje notranjega zraka, pa je podstrešje, kjer temperatura zraka načeloma ne pade pod ničlo. Tudi sanitarno vodo se ogreva s toplotno črpalko zrak voda saj je nameščena na grelnik vode. Ogreje lahko tudi do 1400 litrov vode na dan.

Toplotna črpalka zrak voda prinaša ugodno ceno, še zlasti ko je akcija

Cena toplotne črpalke je odvisna od različice naprave, prav vsaka pa zagotavlja znaten prihranek, zato se vam bo ta dolgoročna investicije sčasoma povrnila, hkrati pa boste naredili nekaj za okolje. V veliko pomoč pri znižanju stroškov za nakup toplotne črpalke je lahko tudi subvencija, ki jo ponuja Eko sklad. Ta prek finančnih spodbud subvencionira tako nakup in kot tudi montažo toplotnih črpalk. Toplotno črpalko zrak voda odlikuje tudi enostavna in poceni montaža, ugodno pa je tudi kasnejše vzdrževanje, saj so vsi deli enostavno dostopni. V podjetju Orca so vam na voljo zunanje enote za toplotno črpalko Mitsubishi Zubadan, ki zagotavljajo tudi v najbolj ekstremnih vremenskih pogojih učinkovito delovanje toplotne črpalke. Vabljeni.