Toplovodni sobni kamini

Sobni kaminSi predstavljajte zasnežen zimski večer, prasketanje ognja in skodelico vročega kakava v ljubeči družbi? Ali pa posedanje na mehki preprogi in pobliskavanje ognja po stenah z otroki in knjigo pravljic? Za takšno vzdušje poskrbijo toplovodni sobni kamini. Ne glede na to, s kom delite večer, prijetno prasketanje ognja in toplota kamina vas poneseta v čas naših babic, pri čemer manjka le še vonj po svežem pecivu.

Toplovodni sobni kamin združuje praktičnost in estetiko ter ima dve primarni funkciji: pomeni učinkovit in cenovno ugoden vir ogrevanja ter izjemno privlačen okras vašega stanovanja. Kaj več bi še želeli?

Ogrevanje s toplovodnimi sobni kamini

Toplovodni sobni kaminPrimarni vir energije za toplovodni kamin je les oziroma lesna biomasa, ki je okoljsko prijazna, ugodna ter je v Sloveniji v izobilju. Za kurjenje v kaminu izberemo sekance, pelete ter brikete, ki jih pridobivamo iz industrijskih ostankov lesa, s čimer za ogrevanje s kaminom ne posegamo v okolje, lahko pa izberete tudi ogrevanje na polena.

Toplovodni sobni kamini so primerni za ogrevanje ene sobe ali celotnega stanovanja, pri čemer je kamin potrebno strateško namestiti v središče bivališča, od koder se toplota širi v sosednje prostore. Sobni kamin je najučinkovitejši v kombinaciji z drugimi sistemi ogrevanja, s čimer hitro dosežemo optimalno in dlje trajajočo temperaturo stanovanja ob velikih prihrankih pri ogrevanju.

Izbirate lahko med ravnim toplovodnim kuriščem z dvižnim odpiranjem vrat, panoramskim toplovodnim kaminom, tunelskim, trapeznim ali odprtim kaminom različnih proizvajalcev (Montegrappa, Hoxter Haka, Piazzetta). Vsem pa je skupen eleganten videz, praktičnost, visok izkoristek (približno 85 %) ter ogrevanje z obnovljivimi viri energije v upoštevanju okoljskih standardov.

Prednosti in udobje sobnega toplovodnega kamina

Ob znižanih stroških je potrebno omeniti še enostavnost pri menjavi načina ogrevanja – ločimo med različnimi tipi sobnih kaminov, ki delujejo na različne energente, prav pri vseh pa je vgradnja hitra in enostavna. Mogoče jih je tudi priključiti na obstoječi sistem centralnega sistema ter toploto napeljati preko radiatorjev, talnega ali stenskega ogrevanja. Toplovodni sobni kamin je mogoče kombinirati še s sončno energijo, plinskim kotlom ali toplotno črpalko.

Med ostale prednosti toplovodnih kaminov štejemo še:

  • enostavno uporabo,
  • skoraj takojšen pričetek ogrevanja − 15 ali 20 minut po začetku kurjenja,
  • enostavno čiščenje toplovodnih kaminov: čiščenje je nezamudno, saj predvsem pri peletih v kurišču ostane zelo malo pepela in saj,
  • vgrajeni toplotni izmenjevalec v obliki rezervoarja za vodo, ki jo ogrevajo plamen ter izstopni dimni plini, ki nastajajo pri gorenju.

Kamin Eximma bo v vaše življenje pričaral pravljično vzdušje, igro in romantiko, popestril bo družinske večere in navdušil vaše goste.