Solarno ogrevanje – izkoristite brezplačno sončno energijo

Ogrevanje hiše v hladnejših jesenskih ali mrzlih zimskih dneh predstavlja največji delež stroškov gospodinjstva, kar je posledica vse višjih cen energentov. Naraščajoče cene energentov ter vse večja okoljska ozaveščenost pa vedno bolj postavljata v ospredje sisteme koriščenja energije sonca – solarno ogrevanje. Sončna energija popolnoma brezplačno in brez škodljivih vplivov na okolje prihaja neposredno v naš dom, zato predstavlja enega najboljših alternativnih virov ogrevanja. V dveh tednih odda toliko energije, kot je vsebujejo zaloge vseh fosilnih goriv na svetu.

Solarno ogrevanje

Solarno ogrevanje prostorov in sanitarne vode velja za inovativen način ogrevanja s številnimi prednostmi. Solarno ogrevanje omogoča ogrevanje hiše v celoti, in to na ekonomičen in okolju prijazen način. Montaža sistema je hitra in ekonomična, stroški obratovanja in vzdrževanja so nizki, napredna inteligentna regulacija pa spremlja navade uporabnika ter beleži zgodovino delovanja ogrevalnega sistema in zunanjih pogojev.

Solarno ogrevanje pokrije do 85% potreb po topli sanitarni vodi in do 40% potreb pri ogrevanju prostorov, zato je solarno ogrevanje vode in prostorov vsekakor naložba v prihodnost. Kljub malce višjim začetnim stroškov postavitve sistema se vam bo investicija povrnila že v desetih letih.

Solarno ogrevanje – sončne žarke zbirajo sončni kolektorji

Najpomembnejši del sistema so t.i. sončni kolektorji, ki preko posebne absorbcijske folije v cevnem sistemu, v katerem je solarna tekočina, zbirajo sončne žarke. Ogreta solarna tekočina se s pomočjo regulacijsko vodene črpalke prenese v rezervoar za toplo vodo. Od tu se toplota preko izmenjevalca toplote prenese na sanitarno vodo ali vodo ogrevalnega sistema.

Za solarno ogrevanje vode uporabljamo dva tipa sprejemnikov sončne energije: ravni ali ploščati ter vakuumski cevni sončni kolektor. Cevni sončni kolektorji imajo v primerjavi s ploščatimi veliko nižji tlak od zračnega, s tem pa tudi višji izkoristek.

Učinkovito solarno ogrevanje z vakuumskimi sončnimi kolektorji

Za učinkovito solarno ogrevanje prostorov in sanitarne vode je bistvenega pomena, kako čim bolje uporabiti vso razpoložljivo energijo sonca. Pri tem je najpomembneje, da izberemo čim boljši vakuumski kolektor. Vakuum namreč preprečuje konvekcijo. Čim boljši vakuumski kolektor izberemo, tem manjše bodo energetske izgube. To je še posebej pomembno v slabih vremenskih pogojih, ko je razpoložljive energije malo, mi pa je ravno takrat potrebujemo največ.

Najnovejši sistem z najoptimalnejšim izkoristkom v vseh letnih časih in v različnih vremenskih pogojih so vakuumski cevni heat pipe kolektorji Greenland Systems, ki vam jih ponuja naše podjetje. Delujejo namreč tudi v oblačnem vremenu in v zimskem času, saj imajo zmožnost črpanja energije iz difuzne svetlobe.