Zakaj so sanitarne toplotne črpalke zavzele trg na področju ogrevanja?

V današnjem času je za ogrevanje sanitarne vode najbolj energijsko varčna sanitarna toplotna črpalka, saj je poleg ogrevanja objekta, ogrevanje vode drugi največji strošek. Ta za svoje delovanje uporablja povsem obnovljive vire, ker črpa toploto iz okolja. Ravno zato so toplotne črpalke vseh vrst, v zadnjem času zavzele trg na področju ogrevanja in so v zadnjih dveh desetletjih doživele izreden tehnološki razvoj. Uporabljamo jih lahko za ogrevanje stanovanj, poslovnih prostorov ter za ogrevanje sanitarne vode. Ker so stroški obratovanja toplotne črpalke zelo nizki, od 35 do 75% nižji od ostalih načinov ogrevanja, se investicija nakupa in montaže predvidoma povrne v petih do sedmih letih. Poleg vseh dobrih lastnosti moramo omeniti, da je zaradi 30 do 60% zmanjšanja emisije ogljikovega dioksida in zaradi porabe obnovljivih virov energije, sanitarna toplotna črpalka zelo prijazna okolju. Za uporabnika je zelo enostavna saj je z njo lahko rokovati in vzdrževanja skoraj ne potrebuje. Ker ne zasede veliko prostora je idealna za montažo v majhnih počitniških hišah. Pomemben je tudi podatek, da lahko poleti s sanitarno toplotno črpalko hladimo stanovanje ali klet, saj ima dvojno funkcijo.

montaža toplotne črpalke za sanitarno vodo

Montaža toplotne črpalke za sanitarno vodo je enostavna

Montaža toplotne črpalke za sanitarno vodo je mogoča praktično kjerkoli in ni zahtevna. Priporočljivo je, da jo vgradimo tja kjer bo mogoče sočasno hlajenje sosednjega prostora. Zato jo lahko zelo koristno uporabimo za ohlajanje kleti in sanitarna toplotna črpalka bo opravljala kar dve nalogi. Najpogosteje se odločamo za namestitev v kotlovnico, klet, garažo, na podstrešje in celo na hodnik, saj za vgradnjo potrebuje zelo malo prostora. Najbolje jo je postaviti na mesto v katerem je temperatura čim višja. Ker za svoje delovanje, ki temelji na odvzemu toplote iz okolice potrebuje dovolj zraka, je priporočljivo, da ima ta prostor stalen dotok od zunaj ali iz drugih prostorov. Če stalnega dotoka zraka ni lahko toplotno črpalko za sanitarno vodo priklopimo na prezračevalno cev in ji tako priskrbimo stalno dovajanje le tega. To vsekakor izboljša njeno uporabnost saj jo zato lahko postavimo v precej majhen prostor. Prednost ogrevanja sanitarne vode s toplotno črpalko zrak voda je v njeni ceni in praktičnosti. Ponaša se s tihim delovanjem, investicija se zaradi nizke porabe elektrike zelo hitro povrne, njeno življenjsko dobo pa lahko še podaljšamo s pravilnim in rednim servisom. Za kateri vir oz. za montažo katere toplotne črpalke za ogrevanje stanovanja in ogrevanje sanitarne vode se bomo odločili, je odvisno od pogojev, ki jih imamo in kakšne so naše finančne zmogljivosti. Strošek nakupa lahko precej znižamo tudi s pomočjo subvencije Slovenskega EKO sklada, saj je ta način ogrevanja prijazen do okolja.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo in njena učinkovitost

Učinkovitost toplotne črpalke za sanitarno vodo je izraz, ki opisuje zmogljivost ogrevanja v primerjavi s porabo električne energije. Vedeti moramo, da njena učinkovitost ni stalna oz. enakomerna. Odvisna je od razlike v temperaturi znotraj in zunaj objekta. Hladneje kot je zunaj, nižja je učinkovitost toplotne črpalke. Informacija o izkoristku, ki ga toplotna črpalka nudi v celoletnem povprečju, je mnogo bolj pomembna kot podatek, ki ga dobimo o določenih, trenutnih pogojih. To nam pove vse o ogrevanju sanitarne vode na visoko temperaturo.

Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko je ekonomična rešitev

Ne samo ekonomična, ogrevanje vode s toplotno črpalko je tudi okolju prijazna rešitev. V primerjavi s kurilnim oljem, električnim grelnikom ali plinom je veliko čistejši način ogrevanja. Njena cena je odvisna od velikosti vgrajenega grelnika in zmogljivosti za ogrevanje vode.

sanitarna toplotna črpalka

Zrak je neomejen vir energije, ki je vedno in povsod na voljo ter je brezplačen. Je glavni vir za delovanje toplotne črpalke zrak voda za sanitarno vodo ali ogrevanje bivalnih prostorov in toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode, ki za svoje delovanje potrebuje zelo malo električne energije. Najprimernejše mesto za montažo toplotne črpalke za sanitarno vodo je običajno klet, prav tako pa jo lahko postavimo na podstrešje, če temperatura zraka pozimi ne pade pod ničlo. Pri klasičnih toplotnih črpalkah je potrebno zagotoviti dodaten vir ogrevanja, kadar so temperature zraka prenizke. Če je zunanja temperatura višja ali enaka 5°C, je vsaka toplotna črpalka zrak voda zmožna ogreti vodo do 70°C. Priporočljivo je, da je temperatura vode vedno ogreta nad 60°C, ker s tem zmanjšamo tveganje za nastanek bakterije legionele, ki lahko vedno zaide v vodne sisteme.