IR paneli proizvajajo toploto, ki je najbolj podobna sončni

Infrardeči paneli z oddajanjem infrardeče svetlobe ustvarjajo toploto, ki je zelo podobna sončni, a je ne vidimo, saj je zunaj našega vidnega spektra. Prostor ogrevajo tako, da vanj večji del energije oddajajo z infrardečim sevanjem, manjši pa tudi s konvekcijo (prenosom toplote preko zraka).

Na neposredni sončni svetlobi je veliko topleje kot v senci, saj predmeti, ki jo delajo zastirajo precejšnji del svetlobe. Na podoben način tudi infrardeči paneli segrevajo le tisto, kar je pred njimi. V svojem delovanju so izredno tihi in zdravju neškodljivi, saj ne zmanjšujejo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku ter tako ne izsušujejo naših sinusov in ne povzročajo statične elektrike. Prav tako ne onesnažujejo našega prostora ali okolja, delujejo namreč brez kakršnegakoli izgorevanja ogljika ali strupenih stranskih produktov, ki nastajajo pri nekaterih drugih procesih ogrevanja. Njihovo vzdrževanje je zelo nezahtevno. Da bodo optimalno delovali, jim je potrebno le občasno očistiti reflektorje.

Ogrevanje z IR paneli je idealno je za ogrevanje novogradenj, velikih hiš, ki nimajo potrebe po ogrevanju vseh prostorov, rastlinjakov ali teras (predvsem IR paneli, ki omogočajo t. i. pulzno širinsko modulacijo in časovno krmiljenje), poslovnih prostorov in predvsem neizoliranih skladišč z visokimi stropi, kjer lahko časovno in lokalno omejimo čas ogrevanja.

Tovrstni grelniki imajo načeloma zelo nizko porabo elektrike. Ob njihovem nakupu pa je nadvse priporočljiv tudi nakup termostata, s pomočjo katerega bomo, če smo večji del dneva v službi in bodo infrardeče grelne plošče nastavljene na optimalno delovanje, zagotovo prihranili pri stroških elektrike.

infrardeči paneli